Спортивне життя в радянській Україні в 1920-ті роки - Тимошенко, Ю.; Tymoshenko, Yu. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Мета статті – з’ясування стану, у якому перебувала спортивна сфера України в умовах відносної свобо-ди, характерної для періоду нової економічної політики. Робота ґрунтується на використанні історичного аналізу наукової літератури та джерел; системного й порівняльного аналізу. У статті з’ясовано, що впродовж 1920-х рр. навколо терміна “спорт” розгорнулися політичні дискусії, що відбилося на розвитку різних його видів. У ці роки з’являється тенденція до підпорядкування фізичної культури (і спорту, як її скла¬дової частини) політичним цілям та інтересам влади. Розкрито ступінь популярності й поширення тих чи інших видів спорту по УСРР, особливості їх культивації. Увагу акцентовано на тому, що футбол (лише в окремі роки – гандбол) користувався найбільшою підтримкою серед людей і це викликало невдоволення з боку радянської влади. Вона намагалася протиставити цій популярності інші види, сприймаючи футбол лише як хуліганську забавку. The purpose of the article is finding out information about the condition in which sports sphere of Ukraine was under circumstances of relative freedom, characteristic for the period of new economic policy. The work is based on the usage of historical analysis of scientific literature and sources; system and comparative analyses. It is found out in the article that during 1920th political discussions were held around a term “sport” that affected development of its different kinds. These years there is a tendency of submission of physical culture (and sport as its constituent) to political aims and interests of power. The degree of popularity and distribution of those or other types of sport is exposed in Soviet Ukraine, peculiarities of their cultivating. Attention is paid to theftact that football (only in separate years – handball) had the highest level of support among people and this caused dissatisfaction from the side of Soviet government.The government tried to contrast this popularity with other kinds of sport, perceiving football only as a hooligan game.
Sports Life in Soviet Ukraine in 1920th
Keywords: спорт; фізична культура; змагання; футбол; sport; physical culture; competition; football