Соціокультурні передумови становлення відеоарту в контексті розвитку медіа технологій - Головей, Вікторія; Рудь, Олена (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Обґрунтовано, що до основних соціокультурних передумов становлення відеоарту можна віднести розвиток візуальних та аудіовізуальних технологій, передусім фотографії, кінематографу, телебачення і відео, поширення яких спричинило іконічний поворот в культурі, появу та динамічний розвиток медіамистецтва. Серед технічних передумов особливе значення мали поява портативної відеокамери та цифрових медіа. В художньо-естетичному аспекті найбільший вплив на формування стилістики і специфічних виражальних властивостей відеоарту здійснили авторське кіно (кіноавангард), концептуальне мистецтво та перформативні арт-практики. Подальша еволюція відеоарту, урізноманітнення його жанрів та соціокультурних функцій пов’язані із застосуванням цифрових комп’ютерних технологій, які відкривають широкі перспективи для творчих експериментів та оригінальних форм художньої репрезентації концептуальних ідей, соціального активізму, медіарефлексії та медіакритики.
Keywords: відеоарт; медіакультура; екранна культура; телебачення; телебачення; кіномистецтво; аудіовізуальність