Розподіл рухових дій боксерів за складністю їх виконання - Вихор, Валерій; Vikhor, Valeriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано власні спостереження тренувального процесу та оприлюднено дані проведених опитувань серед тренерів із боксу, а також останні дослідження фахівців у галузі боксу. Оприлюднені дані показали, що понад 60 % тренерів відчувають певні труднощі в оцінці складності рухових дій. Узявши за основу послідовність застосування методичних прийомів навчання, сформульованих К. В. Градополовим, фахівці оцінили рухові дії за десятибальною шкалою та розбили їх за зонами складності. Усі дії умовно розділено на чотири зони складності. Цілісні рухові дії можуть виконуватися лише в умовах протидії партнера (3 і 4 зони складності), тому що до їх складу входять підготовчі, основні та заключні дії. Умови протидії партнера сприятимуть пристосуванню індивідуальних особливостей спортсмена до змін зовнішнього середовища (ситуації) і в підсумку розвиватимуть координаційні здібності. Правильний підбір вправ дасть змогу засвоювати дію загалом, із широким різноманіттям підготовчих та заключних дій, що визначають їх подальшу тактичну підготовку. In the article it was analyzed personal observations of training process and data of conducted surveys of box trainers and modern researches of specialists in box field. Data presented in scientific literature has shown that more than 60 % of trainers feel some difficulties in estimation of difficulty of motor actions. As a basis of our research we took a succession of applying of methodological actions of education that where developed by K. V. Gradopolov, estimated motor actions according to scale 110 and zones of difficulty. All actions were divided into 4 zones of difficulty. Integral motor actions may be executed only in conditions of opposition of a partner (3 and 4 zone of difficulty) that consist of preparatory, main and final actions. Conditions of partner’s opposition will help in adjustment of individual peculiarities of a sportsman to changes of environment (situal) and to develop coordinational peculiaties. Right choice of exercises lets develop action fully, with wide range of preparatory and final actions that define further tactical preparation.
Ranking of Motor Actions of Boxers According to Difficulty of their Execution
Keywords: цілісні рухові дії; координаційні здібності; оцінка складності; integral motor actions; coordinational abilities; difficulty rating