Силабус нормативного освітнього компонента «Наукова комунікація іноземною мовою» підготовки магістрів, галузі знань 08 Право, спеціальності 081 Право, за освітньо-професійною програмою Право. - Яцишин, Наталія Пилипівна; Гончар, Катерина Леонідівна (My University, 2023)
Силабус освітнього компонента «Наукова комунікація іноземною мовою» складено відповідно до освітньо-професійної програми «Право» другого (магістерського) рівня вищої освіти і враховує особливості фахової підготовки майбутніх спеціалістів з даного предмету та їх спеціалізації. Методика роботи над вивченням даного освітнього компонента передбачає обов’язкове опрацювання всіх тем практичних занять, виконання самостійної роботи, реферування фахових статей з української мови на англійську, анотування наукових статей зі спеціальності та ін. Рівень опанування даного освітнього компонента студентами визначається на основі рейтингової системи оцінювання. Предметом вивчення освітнього компонента є особливості організації наукової комунікації, як особливого виду мовленнєвої діяльності, англомовний науковий дискурс, необхідний для формування професійно-орієнтованої комунікативної мовленнєвої компетенції (лінгвістичної, соціолінгвістичної та прагматичної). Міждисциплінарні зв’язки. Освітній компонент «Наукова комунікація іноземною мовою» пов’язана з дисциплінами, які вивчаються згідно з навчальним планом підготовки магістрів за спеціальностями. Метою освітнього компонента є ознайомлення студентів з основними рисами англійського наукового стилю та жанровою організацією англомовного наукового дискурсу, вироблення/формування базових навичок побудови та написання англійською мовою наукових текстів різних жанрів (анотації, тез доповіді, наукової статті, рецензії), а також написання науково-дослідницького проекту на здобуття гранту для навчання в зарубіжних університетах. Уся організація навчального процесу стимулює студентів вчитися систематично і самостійно, а індивідуалізація цього процесу сприяє ефективному засвоєнню курсу. На вивчення освітнього компонента відводиться 90 годин / 3 кредитів ECTS. При формуванні спеціалізовано-комунікативної компетенції в студентів-магістрів основна увага зосереджуватиметься на таких її компонентах: 1) лінгвістичному, який передбачає формування знань, умінь і навичок, необхідних для здійснення за допомогою мовних засобів іншомовних мовленнєвих операцій, з яких складається мовленнєва діяльність; 2) предметному, пов’язаному зі знаннями з конкретної предметної галузі, яка має відношення до фаху комуніканта, з метою розуміння текстів із фаху при їх читанні й аудіюванні та при самостійному складанні таких текстів; 3) формально-логічному, що забезпечує розуміння формально-логічних аспектів сприйнятих текстів та обумовлює відповідну логіко-формальну побудову власних висловлювань
Keywords: іноземна мова; освітній компонент; право; англійська мова