Соціальна адаптація військовослужбовців в територіальній громаді - Матвійчук, Єлизавета Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В сучасному суспільстві дедалі складнішими стали завдання вирішення питань соціального захисту та забезпечення гідної якості життя військовослужбовців та їх сімей. Основним обов’язком держави є захист прав та інтересів тих, хто повернувся зі служби. Доведено, що соціальний захист вселяє впевненість у завтрашньому дні, виховує почуття патріотизму, сприяє утвердженню суспільних цінностей. Щоб підвищити ефективність комплексних програм адаптації колишніх військовослужбовців, вкрай важливо враховувати їхні унікальні перспективи, беручи до уваги емоції, образи та ситуації, які могли вплинути на їхнє психічне благополуччя та змінити сприйняття повсякденного життя. Метою роботи є розробка програми удосконалення соціальної адаптації військовослужбовців в умовах територіальної громади. Об’єктом дослідження є соціальна адаптація військовослужбовців. Предметом є зміст, форми і методи соціальної адаптації військовослужбовців в територіальній громаді. Соціальна адаптація визначається як інтеграція людини в суспільство, під час якої формується самосвідомість і рольова поведінка, а також здатність до самоконтролю і побудови адекватних взаємовідносин, а в контексті військовослужбовців та ветеранів - відноситься до процесу повернення до цивільного життя, який може включати переорієнтацію професійних навичок та здібностей, адаптацію до нових соціальних та культурних умов. Ефективна соціальна адаптація військовослужбовців передбачає використання різноманітних методів роботи: організаційні методи; педагогічні методи; соціально-психологічні методи; методи психологічного дослідження; соціально-економічні методи. Ці методи допомагають соціальному працівнику надавати кваліфіковану соціальну та правову допомогу, сприяти вирішенню міжособистісних конфліктів, виявляти приховані психологічні проблеми особистості, сприяти особистісному розвитку та консультувати щодо проблем, з якими стикаються військовослужбовці. Розроблено програму удосконалення соціальної адаптації військовослужбовців, що включає методи індивідуального консультування, релаксаційні техніки, арт-терапію та соціально-психологічні тренінги. Ці методи допоможуть підвищити рівень соціальної адаптації та інтеграції військовослужбовців у цивільне життя.
Keywords: соціальна адаптація; військовослужбовці; ветерани