Кристалогенез топазу і берилу камерних пегматитів Волині – передумова оцінки важливого виду каменебарвної сировини - Вовк, Олександр Павлович; Наумко, Ігор Михайлович; Vovk, Oleksandr P.; Naumko, Ihor M. (Державна комісія України по запасах корисних копалин, 2017)
В роботі узагальнено результати кристаломорфологічних та генетичних досліджень топазу і берилу камерних пегматитів Коростенського плутона (північно-західна частина Українського щита). Розглянуто відмінності огранення кристалів топазу з різних мінерально-структурних зон пегматитових тіл. Виявлено прості форми топазу і берилу, які повинні виявлятися за будь-яких умов і тому не несуть генетичної інформації. Встановлено умови формування топазу і берилу. Розглянуто вплив температури на зовнішню форму багатогранників топазу і берилу та доведено, що огранення обидвох мінералів з падінням температури збіднюється. Обґрунтовано важливість кристаломорфологічних та генетичних досліджень топазу і берилу для пошуку і видобутку цього важливого для України виду каменебарвної сировини другого (третього) порядку та оцінки рівня кондиційності їхніх кристалів. Це визначає інвестиційний потенціал мінерально-сировинної бази коштовного каміння в Україні і стає предметом зацікавлення майбутніх інвесторів, оскільки за ринкових умов природне коштовне каміння стане надійним джерелом коштів, зокрема валютних, для поповнення Державної скарбниці.

The results of crystal morphological and genetic research of topaz and beryl of chamber pegmatites of the Korosten pluton (northwest part of the Ukrainian shield) were summarized in work. The differences of habit of topaz crystals from different mineral-structural zones of pegmatite bodies were considered. Simple forms of topaz and beryl, which must be detected at any conditions and therefore do not carry genetic information were revealed. Topaz and beryl forming conditions in chamber pegmatites were established. The effect of temperature on the shape of the polyhedrons of topaz and beryl was considered, and that the quantity of simple forms become less on both minerals according to decrease of temperature was proved. The importance of crystall morphological and genetic research of topaz and beryl for the search and extraction of this important kind for Ukraine second (third) order of gems (precious stones) and the eatimation of the level of quality of their crystals was substantiated. It determines the investment potential of the raw material gems (precious stones) in Ukraine and becomes interesting to future investors, since according to market conditions, natural precious stones will become a reliable source of funds, in particular currency, for replenishment of the State Treasury.
Crystall genesis of topaz and beril from chamber pegmatites of Volyn as prerequisite of estimation of important kind of raw material gems