Ефективність використання інтерактивних методів навчання англійської мови для підвищення мотивації учнів базової школи - Чернобай, Ірина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню інтерактивних методів навчання англійської мови в базовій школі. У сучасному світі, що швидко змінюється, використання інтерактивних підходів стає все більш актуальним завдяки їх здатності мотивувати учнів, розвивати їх критичне мислення, комунікативні навички та сприяти особистісному розвитку. У роботі розглядаються теоретичні основи інтерактивних методів, їх класифікація, особливості застосування, а також їхній вплив на мотивацію учнів. Здійснено аналіз сучасних освітніх технологій та розкрито переваги інтерактивних підходів, які забезпечують активну взаємодію учнів між собою та з викладачем. Особлива увага приділяється дослідженню психологічних та педагогічних аспектів, які впливають на ефективність інтерактивного навчання, зокрема у підлітковому віці. Емпірична частина роботи включає проведення педагогічного експерименту, спрямованого на визначення ефективності інтерактивних методів у підвищенні мотивації до вивчення англійської мови. Отримані результати свідчать про позитивний вплив інтерактивних підходів на академічну успішність, активність і зацікавленість учнів. На основі аналізу експериментальних даних розроблено практичні рекомендації для педагогів щодо впровадження інтерактивних методів у навчальний процес. Робота має як теоретичне, так і практичне значення. Теоретичний внесок полягає в систематизації знань про інтерактивні методи навчання та їхній вплив на процес освіти. Практична цінність полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення методик викладання англійської мови в базовій школі, а також для підвищення мотивації учнів до навчання. Робота орієнтована на педагогів, методистів, а також усіх, хто цікавиться сучасними підходами до навчання іноземних мов.
Keywords: інтерактивні методи навчання; англійська мова; англійська мова; базова школа; навчальний процес; інноваційні технології