Розвиток пізнавальної сфери дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах закладу загальної середньої освіти - Антонюк, Наталія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
ослідження присвячене розробці й експериментальній перевірці дієвості корекційно-розвивальної програми щодо розвитку пізнавальної сфери дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах закладу загальної середньої освіти. Актуальність дослідження визначається необхідністю зосередити увагу на особливостях розвитку особистості кожної дитини, що є головним завданням як сучасних закладів освіти, завданням сімейного виховання, так і провідним завданням держави, закріпленим у пріоритетному напрямі національної програми «Освіта». Для якісного підбору методів і прийомів роботи з дітьми, які мають інтелектуальні порушення, потрібно чітко уявляти картину психічної недорозвиненості, при цьому враховуючи наявність ще й вторинних порушень. У кваліфікаційній роботі встановлено, що проблема розвитку пізнавальної сфери особистості потребує на сучасному розвитку цивілізації принципового осмислення найважливіших елементів навчання і виховання (змісту, форм, методів, прийомів) і утверджує в думці, що стратегічним напрямком активізації пізнавальної сфери учнів є не посилення та збільшення кількості контрольних заходів, а створення дидактичних та психологічних умов осмисленості навчання, включення до нього учня на рівні не лише інтелектуальних, а й психологічних умов. На підставі вивченої наукової літератури, ми зробили висновок про те, що для стимулювання інтелектуального розвитку потрібні спеціальні корекційнопедагогічні методи та прийоми, які включають ускладнені завдання та тренування для формування навичок, а саме: використання наочності, дидактичних та адаптованих ігор, зв’язок нових знань із досвідом дітей; дидактичні ігри в урочній та позаурочній діяльності; проєктна діяльність; інформаційні технології; творчі завдання; проведення предметних тижнів, методу проєктної діяльності, методу авторської музичної терапії Джульєтти Алвін, методу пісочної психотерапії, методу М. Монтессорі, методу «Floortime», методу Son-Rise, методу ігротерапії – Міфне, методу Г. Домана. Під час діагностики на констатувальному етапі експерименту було з’ясовано, що розроблена програма корекційно-розвивального курсу підходить під обрану групу дітей, усі учні класу потребують корекційної роботи з розвитку пізнавальної сфери, оскільки мають низький рівень навчальної мотивації.
Keywords: пізнавальна сфера; пізнавальна активність; пізнавальна діяльність; діти з порушеннями інтелектуального розвитку