Еволюція стану екосистем біорезервату ЮНЕСКО «Шацький» в умовах інтенсифікації впливу кліматичних змін та антропогенних факторів - Альохіна, О. В.; Горбань, І. М.; Корусь, М. М.; Кошовий, В. В.; Матейчик, В. І.; Ященко, П. Т.; Alokhina, O. V.; Gorban, I. M.; Korus, M. M.; Koshovyy, V. V.; Mateichyk, V. M.; Jashchenko, P. T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У рамках дискусії щодо впливу природо-кліматичних та антропотехногенних чинників на еволюцію стану компонентів біогеосистеми природно-заповідної території Західного Полісся проаналізовано методичні підходи 1888–2011 рр. та основні результати дослідження цих наслідків на основі мережі комплексного екологічного моніторингу, створеної на території біорезервату «Шацький». Висвітлено питання структури такої мережі, націленої на довготривалий контроль стану компонентів природного середовища, які знаходяться під впливом антропогенних факторів (Хотиславський кар’єр) та регіональних кліматичних змін, з використанням методів наземних спостережень, дистанційного зондування Землі й інструментальних вимірювань. Обґрунтовано доцільність використання реакції певних видів рослин як індикаторів обводненості території для встановлення ролі факторів впливу різного походження на компоненти природного середовища. Within the scope of the discussion on the natural-climatic and anthropotechnogenic factors impact on the evolution of a state of components of the West Polesie protected areas biogeosystem, an analysis of systematic approaches to evaluating of these factors effects, of the dynamics of climate change parameters for the period 1888–2011 years and the main experimental results of a study of the effects on the base of the complex ecological monitoring network, established in 2010 on the Bioreserve «Shatsky» territory, have been made. The questions of structure of the above-mentioned network that is directed on the long-term control of a state of natural environment components, which undergo the influence of anthropogenic factors («Khotyslavske» sandpit) and regional climate changes, are covered. Such a network uses ground observations, remote sensing methods and instrumental measurements. The reasonability of the reactions of specific plants on territory moistening, is substantiated, to establish the role of impact factors of different origin on the environment components.
Evolution of the UNESCO «Shatsky» Bioreserve Ecosystems under Conditions of Intensifying of Climate Change and Impacts the Anthropogenic Factors
Роботу виконано в Шацькій екологічній лабораторії ФМІ ім. Г. В. Карпенка НАН України та ШНПП
Keywords: природоохоронна територія; біорезерват «Шацький»; біогеосистема; кліматичні зміни; антропотехногенний вплив; родовище «Хотиславське»; комплексний екологічний моніторинг; компоненти природного середовища; наземні спостереження; тестова ділянка; рівень ґрунтових вод; проекційне покриття; nature-protected territory; Bioreserve «Shatsky»; сlimate changes; anthropogenic influence; «Khotyslavske» sandpit; complex ecological monitoring; ecosystem state; natural environment components; test site; underground waters level; projection cover