Прогнозування стану критичних хворих при інфікуванні SARS-CoV-2 (лабораторний аспект) - Ющук, Ганна Львівна; Коржик, Ольга Василівна; Пикалюк, Василь Степанович (My University, 2024)
Визначення комплексних гематологічних предикторів є важливим для прогнозування можливості настання різних форм (летальність проти одужання) перебігу коронавірусної хвороби 19. Метою дослідження було: встановити потенційні гематологічні маркери для прогнозування перебігу COVID-19 (летальність, одужання) у пацієнтів із тяжкою формою захворювання. Методи дослідження. Були проаналізовані демографічні дані, врахування наявності супутніх захворювань та параметри крові у хворих із COVID-19. Усіх критичних ушпиталених із COVID-19 поділили на дві дослідницькі групи: померлі (група 1) та одужалі із тяжким перебігом хвороби (група 0). Проводили клініко-лабораторні гематоцитологічні, біохімічні та гемостазиологічні дослідження крові. Результати й обговорення. Для прогностичної стратифікації настання летального результату перебігу хвороби у критичних пацієнтів встановлено відмінну діагностичну точність ряду гематологічних індексів, а саме співвідношення нейтрофілів до лімфоцитів (NLR > 5,57 ум.од.), системний імунозапальний індекс (SII > 1914 ум.од.), крім того визначення активності ферментів (СPK > 137 Од/л) та оцінка параметрів гемостазу (D-димер > 243 мг/дл; SFC > 6,5 (мг/100 мл).
Keywords: COVID-19; лабораторна діагностика; параметри крові; важкий перебіг захворювання; летальність; одужання; 616.9-036.21/.22]:616-071