Біорізноманіття ялиннників у Цуманському лісництві (Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща», Україна) - Труш, Тетяна; Сухомлін, Катерина Борисівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Зінченко, Олександр Павлович; Зінченко, Марія Олександрівна; Дяків, Світлана (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
За результатами польових досліджень впродовж вегетаційного періоду 2022 р. у ялиннику Цуманського лісництва Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" у Волинській області виявлено 60 видів судинних рослин і представників 35 таксонів безхребетних тварин. Обстеження трьох ділянок у кв. 4, вид. 18 Цуманського лісництва здійснили впродовж вегетаційного періоду з 14.05.2022 до 25.09.2022 р. Деревостан представлений насадженнями Picea abies (L.) Karst. з домішкою Quercus robur L., Carpinus betulus L. Чагарниковий ярус слабо розвинений, представлений поодинокими Corylus avellana L., Rubus idaeus L. У трав’яному ярусі пробної площі ПП-16 поширена Dentaria bulbifera L., у мікропониженні – Geum rivale L., Myosoton aquaticum (L.) Moench., Maianthemum bifolium (L.) F.W.Schmidt, Galeobdolon luteum Huds., у ПП-17–18 Oxalis acetosella L. з константними для ПП видами Urtica dioica L., Glechoma hederacea L. і Chelidonium majus L. Віддаленість території досліджень від смт Цумань і автошляхів сприяло збереженню рослинного покриву – аборигенна флора ялинника представлена типовими неморальними (31 вид; 51,8 %), бореальними (15 видів; 25,0%) і бореально-неморальними видами (5 видів; 8,3%). Синантропна фракція представлена лише 9 видами (15,0%), серед яких 8,3 % апофітів, по 3,3 % археофітів і кенофітів, що свідчить про значну збереженість спонтанної флори. Еудомінантною групою безхребетних тварин впродовж сезону 2022 року були представники різних рядів класу комахи Insecta (41,65 %) від загальної кількості зібраних особин. Домінантними (ІД ≥ 10,00 %) були колемболи Collembola (19,46 %) рядів Poduromorpha і Symphypleona, саркоптиформні кліщі Sarcoptiformes (19,06 %), зокрема панцирні кліщі Oribatida, павуки Araneae (10,13 %). Субдомінантами (ІД 1 – 9,99 %) у наших зборах були багатоніжки Myriapoda, павукоподібні Arachnida, представлені косариками Opiliones. Серед комах до цієї групи належать попелиці Aphidoidea, cправжні клопи Heteroptera, туруни Carabidae, стафіліни Staphylinidae, мертвоїди Silphidae, довгоносики Curculionidae, перетинчастокрилі Hymenoptera та двокрилі Diptera. До рецедентів (ІД ≤ 1,00 %) належать люмбрициди Lumbricidae, мокриці Oniscidea, псевдоскорпіони Pseudoscorpiones. Серед комах у ґрунтові пастки зрідка потрапляли лускатниці Lepismatidae, лісові таргани Blattellidae, сітчастокрилі Neuroptera, цикадки Cicadellidae, справжні вуховертки Forficulidae, трипси Thysanoptera, справжні сіноїди Psocidae, вусачі Cerambycidae, гнойовики Geortupidae, ковалики Elateridae, листоїди Chrysomelidae, златки Buprestidae, верблюдки Raphidioptera, блохи Hystrichopsyllidae з роду Palaeopsylla, Лускокрилі Lepidoptera. Найбільше фауністичне різноманіття за індексом Маргалефа (3,74 та 3,72) властиве освітленим ділянкам ялинового лісу в межах сухостою та «вікна». Найвищий індекс подібності фаун на ділянках ялинового лісу з домішками дуба та у «вікні» ялинового лісу.
Keywords: ялинник; стан флори; фауністичне різноманіття безхребетних; порівняння фаун; 574/581.9+595.7