Стереотипні теми німецькомовного побутового дискурсу - Грибок, Олена; Застровська, Софія; Grybok, Olena; Zastrovs’ka, Sophia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Роботу присвячено дослідженню стереотипів у німецькомовному побутовому дискурсі. Звернуто увагу на їх специфіку та культурні особливості. У статті наведено уточнення поняття “стереотипна тема”; виявлено критерії актуалізації стереотипних тем у комунікативному процесі; систематизовано“стереотипні теми” німецькомовного побутового дискурсу; досліджено специфіку автосприйняття німців та їх стереотипного ставлення до проблем, що тематизуються в побутовому дискурсі на прикладі докладнішого аналізу окремих найбільш уживаних із виявлених тем; проаналізовано мовні засоби розгортання стереотипних тем у дискурсі; з’ясовано наявність тематичних стереотипних висловлень серед виявленого мовного матеріалу. Серед наявних мовних засобів, що слугують для розгортання стереотипних тем, увагу сфокусовано на лексичних одиницях для позначення “тематичних стереотипів”, які засвідчують національну специфіку картини світу німецької лінгвоспільноти. . This article is devoted to the research of stereotypes in modern German everyday discourse. The attention is paid to their cultural peculiarities. The article deals with the definition of the term “stereotypical topics”, the criteria for the actualization of such topics in the communicative process, systematization of the “stereotyped topics” of German everyday discourse, examination of the specificfeatures of self-perception of Germans and their stereotypical attitudes toowards topical problems in everyday discourse as an example of a more detailed analysis ofsome mostly used topics. The analysis of linguistic resources in the deployment of stereotypical discourses was carried out. It defines the presence of thematic stereotypical statements which include the certain speech material. Among the available linguistic devices that are used to deploy the stereotypical topics, it focuses on the lexical units of the “thematic stereotypes” which certify the national specific of the worldview of German lingual community.
Stereotypical Topics of English Everyday Discourse.
Keywords: актуалізація; об’єктивація; побутовий дискурс; стереотипна тема; тематичний стереотип