Делімітація польсько-українського кордону в 1944–1948 рр. - Вавринюк, Анджей; Wawryniuk, A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
На підставі документів архіву Актів Нових, архіву Міністерства закордонних справ, Центрального військового архіву, Національного цифрового архіву, Державного архіву в Любліні, Державного архіву в Перемишлю, Державного архіву в Жешові, а також Державного архіву в Любліні відділу в Хелмі зроблено оцінку формальної сторони, а також фактичного стану делімітації східного кордону Польщі на межі з сучасною Україною. Для полегшення зрозуміння тексту для сучасного читача, зроблено скорочення, прирівнюючи Українську Радянську Соціалістичну Республіку з сучасною Україною. На нашу думку, тема реферату – це найскладніший період формування держав України і Польщі, якими, безсумнівно, були роки з 1944 до 1948. According to the archival documents: Archive of New Documents, Archive of International Issues of the Ministry, Central Military Archives, National Digital Archives, State Archives in Lublin, State Archives in Przemyśl, State Archives in Rzeszów as well as the State Archives in Lublin in the Department of Chełm; were accessed the formal and factual sections on the delimitation of the border between Poland and modern Ukraine. To simplify the understanding of the text for the modern day reader, shortcuts were made for the mental identifying of Ukrainian Soviet Socialist Republic of modern Ukraine. In our opinion, the subject of the paper is the most difficult period of the formation of the countries of Ukraine and The Republic of Poland, which certainly were the years 1944−1948.
Delimitation of Polish-Ukrainian Border During the Years 1944−1948
Keywords: кордон; делімітація; комісія; кордонні позначки; протокол; Україна; Республіка Польща; Українська Радянська Соціалістична Республіка; ріка Західний Буг; ріка Сан; передавання територій; borders; delimitation; committee; border signs; protocol; Ukraine; Republic of Poland; Ukrainian Soviet Socialist Republic; West Bug river; San river; territorial transfers