Місце і роль волинських храмів XVII-XVIII століття у системі міської забудови - Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна; Lesyk-Bondaruk, Oksana O. (Харківська державна академія дизайну і мистецтв, 2013)
Церкви, костели, монастирі, в силу своєї історико-архітектурної цінності, об’ємно-просторової композиції та функціонального призначення, приймають найактивнішу участь у формуванні силуету населених пунктів. На сучасному етапі розвитку міст і сіл Волині досліджувані дерев’яні, муровані пам’ятки храмової архітектури та монастирі мають наступне розташування: в системі населених міст, на околицях населених пунктів та за межами містобудівельних утворень. Стаття дає певний пласт інформації, корисної для подальшого збереження історичної міської забудови волинських міст, реставрації пам’яток храмового будівництва та гармонійного поєднання сучасної забудови та історичної. Churches, cathedrals, monasteries, by virtue of their historical and architectural value, by volume of spatial composition and functional purpose, actively participate in formation of silhouette of populated settlements. At the modern stage of Volyn region towns and villages development, the examined wooden, stone sights of temple architecture and monasteries have the following location: in the system of inhabited cities, in the suburbs and outside the settlements. The article gives the certain layer of information, useful for further preservation of Volyn cities’ historical sites, temples restoration and harmonious combination of modern and historical architecture.
Mesto and role of the Volhynia temples of XVII-XVIII of ages in the system of city building
Keywords: Храмова споруда; костьол; церква; монастир; міська забудова; об’ємно-просторової композиція; Temple building; church; cathedral; monastery; city building; style; volume and dimensional composition; functional use; inhabitant cities system