Природне лісорозведення у Волинському Поліссі - Кичилюк, Олександр Володимирович; Войтюк, Василь Петрович; Андреєва, Валентина Вікторівна; Kychylyuk, Oleksandr V.; Voytyuk, Vasyl' P.; Andreeva, Valentyna V. (Національний лісотехнічний університет України, 2014)
У статті розглядаються особливості природного поширення лісів на прикладі самозаліснених територій Волинського Полісся. У результаті проведених досліджень встановлено кількісний і якісний стан молодого покоління майбутнього лісу, його походження та характер розміщення по площі. Ґрунтуючись на виявлених закономірностях, розроблені рекомендації сприяння природному поширенню лісу на невкритих лісовою рослинністю землях, які прилягають до стін лісостанів. На основі вітчизняних нормативних документів здійснено детальний аналіз існуючої термінології, у результаті чого доводиться необхідність введення у теорію та практику нового для українського лісівництва поняття «природне лісорозведення».

Special features natural expansion of the forest are examined in the article on the example independently forestation territory of Volyn Polyssia. Quantity and quality of young generation of future forest, his oridin and features of disposition on the area are found as a result carry out of research. Recommendations for promotion natural expansion of forest on the unforested lands are worked on a basis of discovering regularity. Existing terminology has been analized, based on homeland law documents. Necessity introduce new notion of «natural forestation» in theory and practice Ukrainian silviculture is motivated.
Natural forestation in Volyn Polyssia
Естественное лесоразведение на Волынском Полесье
Keywords: лісорозведення; forestation; природне лісорозведення; natural forestation; природне поновлення; natural regeneration; сосна звичайна; Scotch Pine