Синтаксична ад’єктивація відмінкових форм у сучасній українській літературній мові - Костусяк, Наталія Миколаївна (Міжнародний гуманітарний університет, 2014)
У статті теоретично обґрунтовано синтаксичну ад’єктивацію як різновид зовнішньої синтаксичної транспозиції; із позицій функційної морфолого-синтаксичної концепції комплексно досліджено прикметникову транспозицію відмінкових форм у сучасній українській літературній мові. З’ясовано своєрідність функціонування зазначених мовних одиниць, схарактеризовано їхні семантико-синтаксичні та формально-синтаксичні параметри, визначено центр і периферію транспозиційного прикметникового вектора іменників.
Keywords: іменник; прикметник; транспозиція; синтаксична ад’єктивація; відмінок; відмінкова форма; атрибутивна синтаксема