Сталий розвиток сільських територій в умовах війни - Хомюк, Наталія Леонідівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Досліджено проблеми і перспективи сталого розвитку сільських територій України в умовах війни. Проаналізовано вплив воєнних дій на аграрний сектор, зокрема втрату земельних ресурсів, руйнування інфраструктури, переселення населення та деградацію довкілля. Показано, що площа придатних для господарської діяльності земель зростає за рахунок процесів деокупації, однак значна частина території залишається непридатною для використання через мінування та наслідки бойових дій. Наголошено на необхідності покращення інфраструктури сільських територій та впровадження екологічно чистих технологій. Розглянуто сучасні виклики, з якими стикаються сільські громади, такі як зниження продуктивності через втрату доступу до землі, руйнування аграрної інфраструктури та шкоди для навколишнього середовища. Запропоновано шляхи модернізації аграрного сектору, впровадження інноваційних технологій та підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств.
Keywords: сталий розвиток; сільські території