Епістолярій письменника у методології психоаналітичного дослідження (на матеріалі творчості Лесі Українки) - Моклиця, Ганна Володимирівна (My University, 2024)
У дисертації здійснено аналіз епістолярію, біографії та драматургії Лесі Українки із застосуванням психоаналітичної теорії й авторської методики її використання. Наукове дослідження спрямоване на введення епістолярію в методологію психоаналітичного дослідження як голосу аналізанта. Доповнена методологія використана у дослідженні драматургії Лесі Українки, доведено, що вона є програванням внутрішніх конфліктів письменниці. Простежено психодинаміку творчої особистості. У дисертації запропоновано методологію літературознавчого дослідження, базовану на теорії З. Фройда, з врахуванням еволюції його поглядів та цілісного бачення психічних механізмів та структури психіки творчої особистості.
Keywords: психоаналіз; психіка; теорія З. Фройда; Леся Українка; епістолярій; психоаналітична інтерпретація; несвідоме; сновидіння; психодинаміка; сублімація; саморефлексія; драматичні твори; модернізм; 821.161.2'05-1/-9.09Українка (043.5)