Діалектні особливості вокалізму говірок Холмщини в записах Оскара Кольберга: мовно-історичний коментар - Грицевич, Юрій Васильович (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізові фонетичних особливостей українських говірок Холмщини, зафіксованих в унікальному масиві народнопоетичних текстів, які зібрав видатний польський етнограф XIX століття Оскар Кольберг (1814–1890). Представлено результати історико-діалектологічного лінгвістичного аналізу фонетичних особли- востей українських говірок Холмщини. Дослідження спрямоване на систематизацію вокалізму холмських говірок. Оскільки записи виконані латинською графікою, це вимагало від автора статті ретельного зіставлення графічних знаків із фактичною фонетичною реалізацією, що є важливим для подальшої коректної лінгвістичної інтерпретації. Аналіз вокалізму засвідчив архаїчний та перехідний характер говірок, що поєднує риси різних діалектних груп. Засвідчено співіснування монофтонгів і лабіалізованих рефлексів як відповідників етимологічного *о, зокрема рідкісного для української мови [ü] переднього ряду (rüdnaja, soküł). Виявлено активний перезвук [’а] > [’е] (diwcziéta, cziésto), характерний для південно-західного наріччя, та його подальше звуження до [’і] (djik, hridku), що відображає ключові ізоглоси регіону. Фольклорні записи, датовані XIX століттям, слугують унікальним знімком мовної ситуації в регіоні на час їх фіксації. Вони дозволяють реконструювати фонетичну систему говірок крайньої західної периферії українського мовного масиву, уточнити ареальні межі поширення ключових фонетичних явищ, важливих для історичної діалектології української мови. Аналіз мови фольклору (пісень, казок, прислів’їв) дозволяє вивчати не лише фонетику, а й взаємозв’язок мови, культури та світогляду мешканців Холмщини. Установлено, що вокалізм холмських говірок у записах Кольберга характеризується значною архаїчністю й варіативністю, спричиненою як внутрішніми діалектними процесами, так і впливом мовного пограниччя.
Keywords: фонетика; вокалізм; дифтонг; закритий склад; наголос; рефлекс давнього голосного; Оскар Кольберг; фольклорний текст; мова фольклору; Холмщина; діалект