Адміністративно-територіальний устрій України: політико-географічні проблеми функціонування та можливості оптимізації - Дністрянський, Мирослав; Dnistryanskyy, Miroslav (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Визначено політико-географічну значущість адміністративно-територіального устрою. Зроблено критич- ний аналіз підходів і практичних рекомендацій щодо реформування адміністративно-територіального устрою України. Виділено реальні проблеми функціонування сучасної системи. Зроблено висновок про недоцільність тотальної реформи адміністративно-територіального устрою. Розкрито суспільно-географічну безпідставність укрупнення адміністративних одиниць вищого рівня. Обґрунтовано пропозиції щодо збалансування окремих ланок адміністративно-територіального устрою. Political-geographical importance of the administrativeterritorial unit are defined. A critical analysis of approaches and practical recommendations for reform of the administrative-territorial structure of Ukraine are made. The real problems in the functioning of modern systems are identified. The total reform of the administrative-territorial structure the conclusion not appropriate. Sociogeographical rootlessness consolidation of administrative units of a higher level are revealed. Proposals for balancing the individual units of the administrative-territorial unit are substantiated.
Administrative-Territorial Structure of Ukraine: Political-Geographical Problems of Operation and Optimization Capabilities
Keywords: адміністративно-територіальний устрій; адміністративна реформа; адміністративний статус поселень; функціонування столиці; administrative-territorial structure; administrative reform; he administrative status of the settlements; the functioning of the capital