Вимушені переселенці російсько-української війни: соціокультурна адаптація в суспільному середовищі Республіки Польща та Литви - Гусак, Дарія Григорівна (Baltija Publishing, 2024)
У статті зроблена спроба проаналізувати міграційні процеси пов’язані з повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року Російської Федерації в Україну. З’ясовано події початкового етапу російсько-української війни та їх вплив на процеси переміщення осіб з метою пошуку безпечного місця проживання. Автор досліджує на прикладі Республіки Польщі та Литви механізми подолання міграційної кризи. Частково розкрито питання міграційної політики ЄС стосовно українців. Проаналізовано процес інтеграції біженців з України у польському та литовському середовищі. З’ясовано правовий статус вимушено переміщених осіб в Республіці Польща та Литві. В дослідженні наведені статистичні дані кількості мігрантів, які перетнули польський та литовський кордон та їх частка, які залишились в зазначених країнах. Розкрито діяльність польської та литовської держав у забезпеченні першочергових потреб біженців. В статті проаналізовано рішення урядів Польщі та Литви, які вплинули на швидке вирішення нагальних питань українців. Вивчено різні джерела фінансової допомоги вимушеним мігрантам. Перелічені пільги, якими користувались українці в перші місяці після початку повномасштабної російсько-української війни. Прослідковано зміни, які відбулись у сфері соціальної підтримки. У статті 378проаналізовано проблеми працевлаштування біженців. З’ясовано роль гуманітарної допомоги в Польщі і Литві та інших міжнародних гуманітарних організацій. На основі соціологічного дослідження вивчені настрої вимушених мігрантів, виокремлені питання, які найбільше турбують українців.
Keywords: публічна історія; вимушені переселенці; російсько-українська війна; соціокультурна адаптація; Польща; Литва