Оцінка сучасного стану водних ресурсів Волині - Чижевська, Лариса Тарасівна; Лавренчук, Ольга Михайлівна; Качаровський, Роман Євгенович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Антипюк, Олена Володимирівна; Chyzhevska, Larysa T.; Lavrenchuk, Olha M.; Kacharovskyi, Roman Ye.; Karpiuk, Zoia K.; Antypiuk, Olena V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Серед областей Західного регіону України Волинська область має найбільш багаті водні ресурси, що включають поверхневі та підземні води, придатні для використання у водному господарстві. У межах Волинської області загальні запаси водних ресурсів формуються переважно за рахунок місцевого і транзитного річкового стоку, обсяг якого становить, відповідно – 1 664 і 3 820 млн. куб. м на рік. У розрахунку на 1 кв. км площі території області в середньому за рік припадає 97,2 тис. куб. м стоку, що майже в 2 рази більше, ніж по Україні. Аналіз водного балансу області свідчить, що водних запасів достатньо для забезпечення водокористувачів та водоспоживачів усіх галузей господарства в необхідній кількості.
Keywords: Волинська область; водні ресурси; Західний регіон; поверхневі води; забрудненість