Гібриди Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. – перспективні продуценти білкових речовин - Вєтрова, О. В.; Демченко, С. І.; Жук, Г. О.; Vetrova, E. V.; Demchenko, S. I.; Zchuk, A. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Отримання нових перспективних штамів їстівних грибів – актуальна проблема для промислового грибівництва. Завданням цього дослідження було визначення біохімічного складу нових гібридів Рleurotus ostreatus, отиманих шляхом аутбридінгу. Абсолютно суху масу міцелію визначали гравіметричним методом, вміст білків у міцелії гібридів – методом Лоурі, альбуміни і глобуліни – спектрофотометричним методом, вміст вільних амінокислот у міцелії – методом хроматографії на папері. Вивчено нові гібриди гливи звичайної, які продукують більшу кількість амінокислот (Д.22-41), білків, альбумінів та глобулінів (Д.30-41), ніж контрольний штам НК-35 угорської селекції. При цьому штам Д.30-41 характеризується високим рівнем продуктивності за білковими речовинами, а штам Д.22-41 є перспективним продуцентом амінокислот, у тому числі й незамінних. Нові гібриди придатні для використання в харчовій промисловості, у сільському господарстві як біодобавка для харчування тварин. Producing of new potential stamps of edible fungi is a pressing issue for industrial mushroom production. The present investigation was aimed at the identification of biochemical composition of new hybrids of Pleurotus ostreatus, received by outbreeding. Absolutely dry mycelium weight was defined by gravimetric method. Protein content in mycelium was found by Lowry method, content of albumins and globulins – by spectrophotometric method, content of free amino acids – by paper chromatography method. The new hybrids of Pleurotus ostreatus, that produce a greater number of amino acids (D.22-41), proteins, albumins and globulins (D.30-41) than the control stamp HK-35 of the Hungary selection, were investigated. Herewith the D.30-41 stamp is characterized by a high level of productivity of protein substances and the D.22-41 stamp is a potential producer of amino acids, including indispensable ones.
Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. Hybrids-Promising Producers of Proteins
Вєтрова О. В. – кандидат біологічних наук, доцент Донецького національного університету; Демченко С. І. – кандидат біологічних наук, доцент Донецького національного університету; Жук Г. О. – аспірант НДІ Молекулярної біології та генетики
Keywords: гібриди Pleurotus ostreatus; білки; амінокислоти; альбуміни; глобуліни; продуценти; hybrids of Pleurotus ostreatus; proteins; amino acids; albumin; globulin; producers