Поезія Ліни Костенко як чинник національного виховання учнів початкових класів (на матеріалах читанок для початкової школи) - Новосельська, Надія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено зміст творів Ліни Костенко у читанках для учнів других-четвертих класів, які розкривають проблему національного виховання дітей молодшого шкільного віку. Акцентовано увагу на віршах, що формують почуття гордості за свою батьківщину, любові до українського краю, турботи про збереження краси рідної землі; розвивають почуття відповідальності за природу як національне багатство. Визначено особливості та завдання національного виховання на сучасному етапі. Звернено увагу на основні мотиви віршів поетеси: відчуття єдності людини з навколишнім світом; повага до рідної природи, інтерес до її пізнання; збереження цілісності, чистоти та гармонії довкілля; чуттєвість людської душі; епічне переживання історії рідного краю. Встановлено, що поезія Ліни Василівни, існуючи поза часом, дає відповіді на головні філософські питання, визначає шкалу національних цінностей. З’ясовано, що під впливом різних за своїм характером переживань і роздумів розкривається надзвичайно широкий діапазон творчості Ліни Костенко, що становить міцну основу для національного виховання молодших школярів. Доведено, що поетеса – це символ української нації, здатний об’єднати всю Україну на засадах національних цінностей, гордості за свій край, народ, мову. In the article, the content of Lina Kostenko's poetry in the readers for the second-fourth graders which reveals the problem of the national education of children of primary school age was represented. The attention was paid at the verses that form a sense of pride for their country, love for the Ukrainian land, caring for the preservation of the beauty of their native land, and develop a sense of responsibility for nature as national wealth. The features and objectives of the current national education were determined. Attention is drawn to the main motives of poetess’s verses, namely, the human sense of unity with the environment; respect for the nature of the motherland, interest in getting it to know, preservation of the integrity, purity and harmony of the environment, sensitivity of the human soul, epic excitement for local history. It is found out that Lina Kostenko's poetry exists beyond a particular period of time as it answers the main philosophical questions, determines the scale of national values. It is considered that under the influence of various kinds of experiences and reflections, an extremely wide range of Lina Kostenko's creativity is revealed, and it is a solid foundation for the national education of junior students. It is roved that the poetess is a symbol of the Ukrainian nation, which is able to unite is is proved that the poetess is a symbol of the Ukrainian nation, which is able to unite the whole Ukraine on the basis of national values and pride in their country, people, and language.
Keywords: Ліна Костенко; поезія; національне виховання; любов до рідного краю; дбайливе ставлення до природи; читанки; молодший школяр