Оздоровчо-виховна програма «Козацький шлях»: обґрунтування, перспективи, упровадження - Волков, Володимир; Volkov, Vladimir (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Розглянуто основні аспекти проблеми оздоровлення й виховання представників підростаючого покоління різних вікових груп. Проведено історико-системний аналіз реалізації деяких фізкультурно- оздоровчих і виховних програм у різних країнах із високим рівнем економічного розвитку. Виявлено основні напрями діяльності державних структур для підвищення рівня фізичної й функціональної підготовленості населення, зміцнення соціальних і культурних цінностей відповідно до регіону проживання. Визначено зміст загальних мети й завдань програми «козацький шлях» на сучасному етапі розвитку суспільства. Розроблений зміст завдань, залежно від періоду розвитку особистості, передбачає чотири основні сходинки (етапи) формування знань, умінь і навичок щодо фізичного, морального та вольового вдосконалення й самовдосконалення індивіда. Запропоновані етапи відбивають відповідні зміни в молодшому, середньому та старшому шкільному віці, а також у студентський період, якому характерна адаптація до самостійної життєдіяльності майбутнього фахівця. Такий комплексний підхід забезпечує формування фундаменту загальної фізичної й функціональної підготовленості, знань і навичок самовдосконалення з наступною індивідуалізацією навчально-виховного процесу відповідно до інтересів, потреб та можливостей представників підростаючого покоління від 6–7 до 21–23 років. Для реалізації поставлених завдань передбачено впровадження різних видів спорту й рухової діяльності, а саме, передусім, легкої атлетики, гімнастики, ігор- естафет, елементів рухливих і спортивних ігор, засобів актив- ного й пізнавального туризму, єдиноборств і прикладної військової підготовки. Запропоновано поетапне формування бюджету й програмно-нормативного забезпечення, а також упровадження в практику цього проекту. Передбачено його початкову апробацію на базі міст із високим рівнем доходів населення, що, зі свого боку, дає підставу здійснювати асигнування на фізкультурно-оздоровчі й виховні заходи різних груп населення. The main aspects of the problem of rehabilitation and education of younger generations of different age groups are described. Historical and systematic analysis of some health and educational programs implementation in different countries with high level of economic development are conducted. The basic directions of the state structures’ activity to increase the level of physical and functional preparedness of the population, strengthening of social and cultural values in terms of the region of residence are found out. The content of the general purpose and objectives of the program «the Cossacks way» at the present stage of society development is determined. The content of the tasks depending on the period of personality development involves four main stages of knowledge, abilities and skills development relating to the physical, moral and volitional enhancement and improvement of the individual. The above-mentioned phases reflect the corresponding changes in the junior, middle and senior school age, as well as in the student period, in which the adaptation to independent life of the future specialist is relevant. This integrated approach provides a strong foundation for the overall physical and functional training, knowledge and skills improvement, followed by individualization of the educational process in accordance with the interests, needs and abilities of younger generations from 6–7 up to 21–23 years. For the realization of the above-mentioned objectives the implementation of various sports and physical activities is stipulated, namely in the first place: athletics; gymnastics; games-relay races, movable and sport games items; active and cognitive tourism; arts and crafts of military training. Phased formation of budget and software-regulatory support, as well as the implementation of this project is proposed. The initial testing of this project is assumed, it is based on cities with high income levels, which in turn, allows the fund allocation of recreational and educational activities of various population groups.
Recreational and Educational Program «the Cossacks Way»: Methodological Grounding, Perspectives, Implementation
Keywords: підростаюче покоління; оздоровлення; виховання; програма; фізична культура; завдання; забезпечення; упровадження; younger generation; health; education; program; physical education; objectives; coverage; implementation