Історія техніки і технологій - Хлібовська, Ганна Миколаївна; Khlibovska, Hanna M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета навчальної дисципліни - сформувати у студентів цілісне уявлення про напрями і закономірності розвитку техніки і технологій як унікального історико-культурного феномену. Завдання курсу: виділити основні етапи (Античність, Середньовіччя, Новий час, Сучасність) і пояснити закономірності і особливості розвитку технічних і технологічних знань у конкретних історичних умовах; ознайомитися із сучасними поглядами на періодизацію історії розвитку техніки і технологій; проаналізувати фактори розвитку техніки і технологій в різні історичні періоди; структурувати інформацію про видатні техніко-технологічні досягнення упродовж еволюції людської цивілізації; донести до студентів розуміння специфіки інтелектуальної та інженерної діяльності, показати роль особистості вченого в науково-технічному прогресі людства; охарактеризувати вплив науково-технічних революцій на життя суспільства; систематизувати сучасні бачення місця техніки і технологій у розвитку соціуму.
Keywords: техніка; технологія; наукові знання; технічний прогрес; Науково-технічна революція