Психологічні чинники подолання тривожності у підлітків - Коломієць, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У даній бакалаврській роботі теоретично та емпірично досліджено тривожність як психологічний феномен і значення самооцінки в структурі особистості. Також встановлено взаємозв’язок тривожності з самооцінкою і створено рекомендації й комплекс вправ щодо запобігання, подолання тривожності у підлітків. Одним із найпоширеніших проявів тривожності у підлітків є апатія, млявість та безініціативність. Висування надмірних вимог до підлітків, які не відповідають їхнім здібностям і потребам, може викликати тривогу. На самооцінку можуть впливати такі фактори, як відчуття потрібності, бажаності та любові, почуття гідності і почуття компетентності. Підлітки, які впевнені у своїх силах, мають більше шансів подолати тривогу, ніж підлітки з низькою самооцінкою. Позитивне самосприйняття та віра у власні здібності дозволяють легше долати труднощі. Для зниження рівня тривожності важливо розвивати впевненість у собі, уміти виконувати вправи на релаксацію, відстежувати ірраціональні думки й замінювати їх на більш раціональні. Результатами емпіричного дослідження було встановлено, що взаємозв’язку між тривожністю та самооцінкою немає, тобто тривожними діти можуть бути не в залежності від самооцінки: низької, середньої чи високої. Іншими словами, самооцінка не впливає на тривожність. Знання причин виникнення підвищеної тривожності допомагає своєчасному проведенню корекційної роботи, яка посприяє зниженню тривожності у підлітків.
Keywords: тривожність; підлітки; самооцінка; взаємозв’язок; тривожності та самооцінки; психологічні чинники; подолання