Вивчення використання різних субстратів для вирощування сіянців дуба в філії «Маневицьке лісове господарство» - Степасюк, Іван Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота піднімає актуальні питання розробки сучасних елементів технологій вирощування якісного та стійкого садивного матеріалу з використанням новітніх, екологічно безпечних і ефективних прийомів. Від якості садивного матеріалу залежить в цілому ефективність робіт зі штучного відтворення лісових ресурсів, ефективність створення лісових культур у лісовому фонді та ландшафтних культур – у зелених зонах населених пунктів. Велике значення для вирощування сіянців із закритою кореневою системою має вибір субстрату для забезпечення кращого росту сіянцю у контейнері. Найчастіше субстрат готують на основі торфу, перевага надається субстратам, приготовленим із верхового торфу, іноді перехідного, з додаванням мінеральних добрив, компостів, тирси Метою магістерського дослідження було вивчення оптимального складу субстратів контейнерів для вирощування садивного матеріалу дуба звичайного. Об’єктом досліджень було насіння та садивний матеріал дуба звичайного, предметом досліджень – особливості вирощування та формування садивного матеріалу Quercus robur L. у закритому ґрунті та в лісових культурах. Методи дослідження: біометричні – для оцінювання ефективності технологічних прийомів вирощування сіянців із закритою кореневою системою. В дослідженні проаналізувано схожість жолудів дуба звичайного, що вирощуються у контейнерах. Досліджено біометричні показники сіянців дуба звичайного із закритою кореневою системою. Вивчено приживлюваність контейнерних сіянців на лісокультурній площі.
Keywords: дуб звичайний; субстрат; грунт; торф; тирса; схожість