Психологія професійної ідентичності - Коць, Михайло Онисимович; Kots, Mykhailo O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Основною метою навчальної дисципліни є формування у магістрантів сучасного уявлення про професіоналізм, динаміку професійного самовизначення, професійної ідентичності особистості та вміння на практиці застосовувати рекомендації сучасної психології професійної діяльності та професійної кар’єри, сприяти на цій основі виробленню психологічної готовності до кваліфікованої фахової діагностичної, консультативної та корекційної діяльності психолога. Основними завданнями вивчення дисципліни “Психологія професійної ідентичності” є: формування уявлень про психологію професійної ідентичності як про актуальну теоретико-прикладну наукову галузь; інтеграція та систематизація знань про професійну ідентичність та професійне самовизначення особистості впродовж усього життєвого шляху; опанування знань про психологію суб’єкта фахової діяльності та успішну побудову ним професійної кар’єри; формування професійного мислення магістрантів, набуття ними досвіду творчого використання психологічних знань для вирішення конкретних завдань майбутньої фахової діяльності; сприяння професійному самовизначенню та набуттю магістрантами професійно-педагогічної ідентичності через усвідомлення психологічних особливостей фахової діяльності та передумов її опанування.
Keywords: професійна ідентичність; професіоналізації особистості; професійне самовизначення; професійна самореалізація особистості