Сучасні проблеми реабілітації хворих на артеріальну гіпертензію із супутніми захворюваннями хребта - Афанасьєв, Сергій Миколайович; Afanasyev, Sergiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Одна з найбільш значущих проблем сучасної внутрішньої медицини та кардіореабілітації – артеріальна гіпертензія. Підвищення рівня ефективності кардіореабілітації хворих на АГ можливе лише за умови розроблення й упровадження комплексних програм, обов’язкова компонента яких – засоби фізичної реабілітації. Принциповими вимогами для створення таких програм уважаємо їх патогенетичну спрямованість, диференційований підхід з урахуванням ступеня та стадії АГ, віку й статі хворих, функціонального стану серцево-судинної системи й органів-мішеней, стан екстракардіальних резервів. Важливо під час розроблення програм із фізичної реабілітації також ураховувати етап реабілітації та наявність супутніх захворювань. Hypertension is one of the most important problems of modern internal medicine and cardiorehabilitation. Mortality rate due to cardiovascular diseases in Ukraine remains among the highest in Europe. Increasing of the effectiveness level of cardiorehabilitation of the ill with arterial hypertension is possible only under the condition of development and implementation of complex programs, an obligatory component of which should be means of physical rehabilitation. The principal requirements of the development of such programs are their pathogenetic orientation, differentiated approach taking into account degree and stage of arterial hypertension, age and sex of the ill, functional condition of cardiovascular system and target-organs, condition of extracardiac reserves. The stage of rehabilitation and presence of concomitant diseases are important factors in the process of development of the programs of physical rehabilitation.
Modern Problems of Rehabilitation of the Ill with Arterial Hypertension
Keywords: артеріальна гіпертензія; фізична реабілітація; фізичні вправи; arterial hypertension; physical rehabilitation; physical exercises