Публічне управління інформаційною безпекою: сучасні виклики та перспективи розвитку - Лазарів, Владислав (Вежа-Друк, 2023)
З початком антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях у 2014 році Україна опинилася у нових реаліях. Безпека країни безумовна мала нові виклики. В умовах чіткого визначення євроінтеграційного вектору, країна мала звільнитися від економічних, соціальних, політичних та суспільних перешкод до такої співпраці. В свою чергу, розуміння країни-агресора, що Україна виходить із зони політичного контролю, спричинило додаткові фінансові вливання у системи інформаційної підтримки агресії: проведення інформаційної політики через засоби масової інформації, збір персональної інформації громадян України, які мали відношення до військового, волонтерського та громадського руху, кібератаки на інформаційні сервіси, пошук розвідувальних даних про військові, інфраструктурні, громадські обʼєкти тощо. У 2022 році після початку повномасштабної військової агресії російської федерації проти України зʼявилося чітке розуміння, що інформаційна безпека держави стане основою майбутньої перемоги, а розвиток інформаційних технологій забезпечить інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність країни на світових ринках, що дасть можливість швидко та у повному обсязі відновити зруйновані війною обʼєкти.
Keywords: інформаційна безпека; публічне управління; процеси цифровізації та розвитку інформаційних систем; 351.74:004