Психологічні особливості підготовки учнів автошкіл різних вікових категорій - Павловська, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі висвітлено результати дослідження гендерної й вікової структури учнів автошкіл, та їх змін в часі; спектру сучасних мотиваційних і лімітуючих чинників освоєння навичок водіння; емоційних станів і психологічних характеристик учнів автошкіл; головних страхів, що заважають ефективному освоєнню водійських навичок; копінг-стратегій учнів автошкіл та їхнього звʼязку з рівнями прояву тривожності, фрустрації, агресії, ригідності. У процесі дослідження встановлено суттєве зростання впродовж попередніх 10 років кількості осіб, які вперше отримують водійське посвідчення у Волинській області, і, зокрема, частки жінок серед них. Чоловіки кількісно переважають над жінками лише у віці 18−19 рр. Серед страхів, повʼязаних з освоєнням водійських навичок, найбільш актуальними для чоловіків є страх нового і страх відповідальності, для жінок − побоювання недостатнього рівня розвитку власних здібностей, актуальних для водія, і страх відповідальності. Більшість опитаних учнів автошкіл має: середні рівні тривожності, агресії, ригідності, стресостійкості, схильності до ризику; низькі рівні фрустрації й ситуативної тривожності; високу самооцінку ймовірності успішного освоєння водійських навичок. Звʼязки між віком опитаних учнів автошкіл і рівнями прояву їх тривожності, фрустрації та агресії відсутні. Звʼязки між віком і рівнем ригідності, між віком і рівнем стресостійкості, між віком і рівнем схильності до ризику слабкий і обернений (тобто з віком індивіди набувають легкості й гнучкості у поведінкових реакціях і прийнятті рішень, з віком відбувається певне зниження стресостійкості та схильності до ризику). У всіх опитаних домінує проблемно-орієнтована копінг-стратегія. Орієнтованість на уникнення проблем більш притаманна особам 17−20 років, для інших копінг-стратегій зв’язку з віком не виявлено. За результатами дослідження запропоновано техніки саморегуляції учнів автошкіл у протидії стресу.
Keywords: автошкола; агресія; водій; копінг-стратегія; психічний стан; ригідність; стресостійкість; схильність до ризику; тривожність; фрустрація