Образність мовлення як складник риторичної компетентності майбутніх учителів Нової української школи - Каптур, Галина Антонівна; Вітюк, Валентина Володимирівна (Інноваційна педагогіка, 2024)
У статті висвітлено питання образності мовлення як складника риторичної компетентності майбутніх учителів Нової української школи. Зазначено, що сучасні вимоги до якості вищої освіти зумовили актуалізацію проблеми підготовки педагогічних працівників зі сформованою професійною компетентністю, провідне місце в якій належить високому рівню риторичної компетентності. Наголошено, що підготовка здобувачів вищої освіти до життя в умовах інформаційного суспільства, інтенсивного розвитку міжкультурних комунікацій та розширення можливостей спілкування, зумовлює необхідність належного володіння комунікативними вміннями, реалізаціях яких відбувається, передусім, завдяки якісному емоційному мовленню. Зазначено, що організація освітнього процесу, узгодження дій суб’єктів освітньої діяльності вимагають належного рівня сформованості комунікативної культури й риторичного оформлення процесу спілкування з метою забезпечення його ефективності та продуктивності. У науковій розвідці з’ясовано, що знижують ефективність комунікації невміння донести інформацію, бідність мовлення, незнання риторичних правил і основ практичної риторики. Закцентовано увагу, що вирішальну роль у фаховій, комунікативній підготовці майбутніх учителів Нової української школи відіграє формування образного риторичного мовлення, а саме формування умінь образного мовлення, які є складниками мовленнєвої компетенції (когнітивні, мовленнєво-комунікативні, експресивно-креативні). Висвітлено поняття «образне риторичне мовлення майбутніх учителів Нової української школи» як професійно-комунікативна якість, що характеризується оригінальністю, емоційністю, образністю в поєднанні з його нормативністю і багатством словника. Стверджено, що образне риторичне мовлення майбутніх учителів НУШ – це мовлення, в якому передбачається вживання слів і словосполучень у незвичайному метафоричному значенні, що дає можливість художньо відтворювати дійсність. Рекомендовано використовувати тренінгові, діалогові, проблемно-дослідницькі технології для успішного формування образного риторичного мовлення майбутніх учителів Нової української школи.
Keywords: риторика; риторична компетентність; образне мовлення; засоби образності; образне риторичне мовлення майбутніх учителів Нової української школи