Експресіоністична складова в індивідуальному стилі польських письменників ХХ ст. (на матеріалі творів А. Струга та Т. Ружевича) - Оляндер, Луїза Костянтинівна; Oliander, Luiza (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто експресіоністичну складову в індивідуальному стилі польських письменників – А. Струга та Т. Ружевича; проаналізовано смислетворчу зображально-виражальну функцію ритміко-інтонаційного рівня тексту, його сугестивні властивості, встановлено перегуки з раннім німецьким експресіонізмом, зокрема, з віршем Георга Гейма «Війна», а також з триптихом Ханса Грундига (1901–1956) «Тисячолітня імперія» (1935–1938); визначено оригінальність письма кожного з письменників. The article deals with the expressionist component in the individual style of Polish writers – A. Strug and T. Ruzhevych; sense forming image and expressive function of the rhythmic and intonational level of the text, its suggestive properties are analysed, exaggerations with early German expressionism, in particular, with the verse by Georg Geheim "War", as well as with the triptych of Hans Grundig (1901–1956) "The Millennial Empire" (1935-1938) are revealed; writing originality of each author is determined.
Expressionist Component in Polish Writers of the XXth Century Individual Style (on the Material of Works by A. Strug and T. Ruzhevych)
Keywords: екзистенціалізм; експресіонізм; хронотоп; колір; ритміко-інтонаційний рівень тексту; сугестія; existentialism; expressionism; chronotope; colour; suggestion; rhythmic and intonation level of the text