Соціальна профілактика залежності підлітків від соціальних мереж у закладі загальної середньої освіти - Шевчук, Наталія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота складається зі вступу, двох розділів та висновків до кожного з них і загальних висновків. У вступі обґрунтовано актуальність дослідження соціальної профілактики залежності підлітків від соціальних мереж у закладі загальної середньої освіти, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, окреслено практичне значення одержаних результатів, а також відомості про апробацію результатів дослідження і публікації. У першому розділі магістерської роботи «Теоретичні основи соціальної профілактики залежності підлітків від соціальних мереж» розкрито сутність, ознаки та види залежності від соціальних мереж, проаналізовано фактори, причини та етапи її формування. Схарактеризовано види, мету, завдання та зміст соціальної профілактики залежної поведінки підлітків у цифровому середовищі. У другому розділі «Практичні основи соціальної профілактики залежності підлітків від соціальних мереж у закладі загальної середньої освіти» проведено діагностику рівня схильності підлітків до залежності від соціальних мереж, розроблено та апробовано програму профілактики із застосуванням тренінгів, інтерактивних занять та консультацій. Запропоновано практичні рекомендації для підвищення ефективності соціальної профілактики залежності підлітків від соціальних мереж у закладі загальної середньої освіти.
Keywords: інтернет-залежність; залежність підлітків від соціальних мереж; соціальна профілактика залежності підлітків від соціальних мереж; заклад загальної середньої освіти