Міфологізація часопростору у збірці С. Жадана «Месопотамія» - Лавринович, Лілія Богданівна; Салаган, Марія Михайлівна; Lavrynovych, Liliia B.; Salahan, Mariia M. (Товариство з обмеженою відповідальністю "Видавничий дім "Гельветика", 2014)
У статті йдеться про особливості літературного міфотворення у прозі та поезії сучасного українського автора С. Жадана. Основним предметом дослідження є принципи міфологізації часу та простору у збірці оповідань та поезій «Месопотамія». Аналізуються особливості творення художнього міфосвіту збірки на рівні поетики хронотопу. Про- цес міфологізації часу та простору відбувається внаслідок накладання на реальну історію міфологічних сюжетів та архетипів, ієрархієзації просторових образів, наскрізної уваги автора до мотивів часу та простору, що проявляється в частому мікшуванні сакральних та профанних хронотопічних символів тощо.

The article deals with the peculiarities involving the for-mation of mythology of literary prose and poetry of modern Ukrainian author Sergiy Zhadan. The main object of the study is the principles of mythologizing of time and space in the collection of short stories and poems “Mesopotamia”. The peculiarities of mythological world creation of the collection are analyzed at the time-space level. The process of mythologizing of time and space is a result of the interaction between the true story and mythological themes and archetypes, hierarchyzation of space images, the author is thorough attention to the motives of time and space, resulting in frequent combination of sacred and ordinary symbols of chronotope, etc.
The process of mythologizing in Sergiy Zhadan’s collection «Mesopotamia»
Keywords: міф; міфологізація; сакральний хронотоп; часові та просторові образи-мотиви; myth; mythology; sacred time-space; time and space images-motives