Чехія в роки Тридцятилітньої війни: методика вивчення теми у шкільному курсі історії - Грицай, Олег Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми вивчення Чехії в роки Тридцятилітньої війни (1618–1648 рр.) зумовлена необхідністю кращого розуміння процесів, що формували політичні, соціальні та релігійні відносини у Європі Нового часу. Особливий інтерес викликає доля Чехії як одного з ключових епіцентрів війни, яка істотно вплинула на релігійний баланс і політичний устрій Центральної Європи. Дослідження цієї теми має велике значення для розкриття впливу війни на чеське суспільство, його економічний і культурний розвиток, а також для аналізу формування загальноєвропейських тенденцій політичної думки. Доведено, що Тридцятилітня війна стала важливим етапом у трансформації чеського суспільства, визначила не лише релігійні, але й соціально-економічні та культурні зміни. З’ясовано, що наслідки війни мали тривалий вплив, зокрема, на формування політичної структури Чехії та її інтеграцію у тогочасний європейський простір. Досліджено внутрішні та зовнішні фактори, які визначали участь Чехії у війні, зокрема, роль протестантського руху, національної ідентичності та вплив сусідніх держав. Зосереджено увагу на перспективних шляхах інтеграції теми Тридцятилітньої війни у шкільний курс історії. Запропоновано методичні підходи, які сприятимуть кращому засвоєнню матеріалу учнями. Зокрема, розроблено рекомендації щодо вивчення основних подій і наслідків війни, що забезпечує розуміння учнями причин і наслідків цього конфлікту. Дослідження заповнює існуючі прогалини у навчальних програмах, надає педагогам та історикам інструменти для аналізу впливу війни на внутрішню політику та міжнародні відносини Чехії. Матеріали кваліфікаційної роботи також формують перспективи для подальшого вдосконалення викладання історії в школах, спрямовуючи учнів на вивчення взаємозв’язків між локальними подіями та загальноєвропейським виміром.
Keywords: Тридцятилітня війна; Друга Празька дефенестрація; Вестфальський мир; антигабсбурзька коаліція