Специфіка евтрофікаційних процесів у водосховищах та методи зменшення їх інтенсивності - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Білецький, Юрій Валентинович; Павлов, Нікіта Андрійович; Коваль, Олег Володимирович (My University, 2025)
Збагачення водойм надмірною кількістю поживних речовин (евтрофікація) становить серйозну екологічну проблему для всіх типів водних об'єктів у світовому масштабі – від заболочених територій до струмків, річок, озер та водосховищ. Трофність гідроекосистем, які є невід'ємною частиною ландшафту, суттєво різниться. Людська діяльність сприяє значному підвищенню рівня надходження двох найважливіших для рослин поживних елементів – нітрогену та фосфору. Внаслідок цього відбувається стрімка, а подекуди й критична евтрофікація водойм, які раніше вважалися чистими. Подібним чином чисті природні озера можуть додатково збагачуватись створеними людиною точковими та розосередженими джерела поживних речовин. Такий прискорений процес надходження поживних елементів до поверхневих вод має назву культурної евтрофікації
Keywords: евтрофікація; інтенсивність евтрофікації; водосховища; 556.155