Експресіоністичний месидж Тараса Шевченка - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, 2015)
Стаття присвячена виявленню горизонту сподівань стильової системи Т. Шевченка. Запропоновано погляд на творчість Кобзаря крізь призму концепції позачасовості естетики, що вмотивовується природою геніальності. Психологічний експресіоніст Т. Шевченко продемонстрував типологізм співвідношень з інваріантними ознаками експресіонізму, як вони будуть ідентифіковані на початку ХХ століття. Для аргументації, крім поетичного дискурсу Т. Шевченка, використано живописний компонент Творчого Тексту митця, зокрема, автопортретні месиджі.

The article is devoted to the definition of a "horizon of expectations" of Taras Shevchenko’s stylistic system. The view on theKobzar’s works was presented through the prism of the concept of aesthetic timelessness that is motivated by the essence of genius. Psychological expressionist Shevchenko demonstrated typologism of relations with invariant features of expressionism, they will be identified in the early 20th century. As a confirmation, except for the poetic discourse of T. Shevchenko, the figurative component of his Creative Text was used, in particular, self-portrait messages.
Expressionistic Message of Taras Shevchenko
Keywords: експресіонізм; феноменологія; стиль; автобіографізм; expressionism; phenomenology; style; autobiographism