Тягар мій історичний нелегкий: до проблеми особистісного розуміння історичного процесу - Сільвестрова, Оксана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано особистісне розуміння історичного процесу, де, з одного боку, має місце цілісний цивілізаційний підхід, а з іншого – бажання утвердити в баченні історичних подій власний підхід, своє «Я». Перед глобальними викликами сучасності особа почувається незахищеною, а тому в її історичних роздумах починають переважати відчуття незадоволеності, розчарування, неспроможності зрозуміти і осягнути сенс тих історичних змін, що відбуваються у конкретному суспільстві та світі загалом.
Keywords: історія; культура; цивілізація; історичний процес; особа