Теплоємність ідеального бозе-газу поблизу критичної температури - Сіжук, А. С.; Бірук, О. М.; Шигорін, П. П.; Дмитрук, І. П.; Sizhuk, A. S.; Biruk, O. M.; Shygorin, P. P.; Dmytruk, I. P. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Роботу присвячено теоретичному дослідженню поведінки термодинамічних величин ідеального бозе-газу в околі критичної температури переходу до стану бозе-айнштайнiвської конденсації. Розраховані температурні залежності теплоємностей газу. Показано, що при наближенні температури до критичної згори ізобарна теплоємність прямує до безмежності, тоді як в області бозе-айнштайнiвської конденсації вона дорівнює нулю. Досліджено характер температурної поведінки хімічного потенціалу для температур вище критичної. ; In this paper the behavior of thermodynamic quantities for ideal Bose gas in the vicinity of the critical temperature of transition to the Bose-Einstein condensate is investigated. The dependences of the gas capacities on temperature are estimated. It was shown, that the isobaric capacity approaches infinity at the critical temperature from the right side, then as in the area of the Bose-Einstein condensate it equals zero. The character of the temperature behavior for chemical potential was illustrated in the area of the temperatures above the condensation.
The heat capacity near the critical temperature for the ideal Bose gas.
Keywords: бозе-газ; критична температура; Bose gas; critical temperature