Діяльність тимчасових органів польської влади на Волині (1919–1921 рр.) - Kramar, Yuri; Крамар, Юрій Вікторович (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті висвітлено структуру, функції та повноваження польських тимчасових органів влади й управління, що діяли на території Західної Волині упродовж 1919–1921 рр. Тимчасовий характер польської адміністрації зумовлювався насамперед невизначеним міжнародно-правовим статусом Волині. З’ясовано причини повільної розбудови структур польської адміністрації та труднощі у формуванні місцевого апарату влади. Окремим аспектом висвітлено характер відносин цивільної й військової адміністрацій у краї.This article dwells on structure, functions and prerogatives of the units of the Polish temporary government and administration established in Western Volyn from 1919 to 1921. The temporary status of the Polish administration during this period was essentially due to the uncertainty - that lasted until the Riga Peace Treaty was signed in 1921 - of the legal status of Volyn from the point of view of international law.
Activity of the Polish Temporary Government Units in Volyn Region (1919–1921)
Keywords: Друга Річ Посполита; Волинь; державна адміністрація; повіт; староста; Second Polish Republic (Druga Rzeczpospolita); Volyn; state administration; county; Mayor (starosta)