Формування гендерних відмінностей я-образу у військовослужбовців - Лужецька, Діана Тарасівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження формування гендерних відмінностей я-образу у військовослужбовців. У першому розділі описане теоретичне дослідження формування гендерних відмінностей я-образу у військовослужбовців, показало, що розглядаючи теоретичний підхід до поняття «Я-образ» у військовослужбовців, його слід розуміти як загальне суб'єктивне уявлення про самосвідомість і відносини з собою, які можуть бути власним об'єктом самосвідомості, внутрішній світ і почуття. У другому розділі описано результати емпіричного дослідження формування гендерних відмінностей я-образу у військовослужбовців. Жінки надають велике значення раціональній сфері, мисленню, їх самооцінка великим чином залежить від показників та досягнень у даній сфері; присутні почуття страху та тривоги щодо власного життя та «Я-образу», також наявні завищена самооцінка, слабкий внутрішній контроль і експансивність, висока тривожність, конфлікт із собою та частинами тіла, почуття пригніченості, негативізм, а у чоловіків військовослужбовців переважають такі показники, як сприйняття себе та свого тіла як цілісного образу, скритність, зосередженості на собі, зануренності у власні почуття, активність, комунікативність та контактність, відчуття опори стійкості та безпеки, адекватне прийняття себе, схильність до оптимізму, позитивне самоставлення, також наявні тривожність,незахищеність, депресивність, почуття непристосованості. У третьому розділі представлено розроблену програму психореабілітаційного тренінгу «Формування позитивного «Я-образу» особистості у військовослужбовців», що спрямована на формування позитивного «Я-образу» особистості у військовослужбовців та розрахована на осіб, що мають низькі показники самоставлення, самооцінки та незадоволені собою. За результатами кваліфікаційної роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності військових та практичних психологів, соціальних працівників.
Keywords: особистість; гендерні відмінності; я-образ; військовослужбовці; реабілітація; самооцінка