Gra słów w listach Antoniego Czechowa czynnikiem tekstotwórczym - Potapenko, Lilia; Потапенко, Лілія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Dokonana w artykule analiza wybranych fragmentów korespondencji Czechowa ma na celu okazanie przejawów gry słownej, występującej w listach pisarza. Autorka zwraca uwagę na istnienie wyraźnej granicy między pojęciem gry językowej i gry słownej i akcentuje konieczność bardziej precyzyjnego rozgraniczenia tych dwu bliskich, lecz nie synonimicznych pojęć, z których jedno jest szczegółowym przypadkiem drugiego. W artykule podjęto próbę systematyzacji spotykanych w czechowowskich listach zabaw ze słowem i znaczeniem. Częstotliwość stosowania i wielorakość rodzajów oryginalnego słowotwórstwa, parafrazowania wraz z “igraszkami” używanymi w celu wywołania pewnego efektu perlokucyjnego pozwala na uznanie gry słownej ważnym czynnikiem tekstotwórczym, pozwalającym zapewnić swoistość i niepowtażalność idiostylu pisarza. Analiza czechowowskich listów posłuży podstawą dla wniosków o sposobach wywolnienia ukrytych potencji słowa i da ciekawy materiał dla ilustracji niektórych przejawów gry słównej. Гра слів у листах Антона Чехова як текстоутворюючий фактор. Зроблено аналіз вибраних фрагментів із кореспонденції А. Чехова, що має на меті показати прояви словесної гри в листах письменника. Звернено увагу на існування виразної межі між мовною грою і грою слів. Наголошуємо на необхідності точного розмежування цих двох близьких, але не синонімічних понять. Приклади оригінального словотворення, парафразування, інші «забави зі словом» протиставлені метафорам і інтертекстуальності як проявам мовної гри. Pроблено спробу систематизації чеховських ігор зі словом і значенням, застосовуваних із метою отримання певного перлокутивного ефекту. Частотність і різноманіття словесної гри у листах А. Чехова дозволяє визнати її важливим текстоутворюючим фактором, що забезпечує своєрідність і неповторність ідіостилю письменника. Словесна гра, як показує аналіз вибраного матеріалу, розкриває прихований потенціал слова.
Гра слів у листах Антона Чехова як текстоутворюючий фактор
Keywords: gra językowa; gra słowna; czynnik tekstotwórczy; idiostyl; efemerydy; kontaminacje; frazjologizmy; мовна гра; гра слів; текстоутворюючий фактор; ідіостиль; ефемериди; контамінація; фразеологізми