Телематичне страхування як драйвер управління страховою компанією в Україні - Борисюк, Олена Володимирівна; Дацюк-Томчук, Марія Богданівна (My University, 2025)
Сучасний страховий ринок стрімко трансформується під впливом цифрових технологій. Одним із ключових інноваційних напрямів, що має потенціал суттєво змінити підходи до страхування, є впровадження телематики. Телематичне страхування –це новий формат взаємодії між страховиком і страхувальником, що ґрунтується на зборі, передачі та аналізі даних у реальному часі з використанням цифрових пристроїв, здебільшого в контексті автострахування. Ця модель дозволяє не лише більш точно оцінювати ризики, але й формувати індивідуальні страхові тарифи на основі реальної поведінки користувача, а не лише статистичних даних.В Україні ринок страхування наразі перебуває у фазі реформування та пошуку ефективних інструментів управління ризиками, що відповідають вимогам часу. З огляду на це, телематичне страхування може стати одним із рушіїв розвитку страховиком в Україні. Особливо актуальною є інтеграція цієї технології в обов’язковому автострахуванні (ОСЦПВ), де рівень ризиків залишається високим, а диференціація клієнтів недостатньо точна.Використання телематики дозволяє страховим компаніям оцінювати стиль водіння, частоту поїздок, швидкість, маневровість, дотримання правил дорожнього руху, тощо. Це відкриває можливістьне лише для гнучкої цінової політики, а й для підвищення культури безпечного водіння. Крім того, впровадження телематичних рішень сприяє посиленню конкуренції серед страхових компаній, підвищенню прозорості та покращенню клієнтського досвіду.В умовах цифровізації та запиту на персоналізовані продукти телема-тичне страхування може не лише трансформувати традиційні моделі оцінки ризиків, але й стати важливим драйвером стратегічного розвитку страхового ринку України в цілому.Разом із тим, це особливо важливо для України, оскільки потреба у впровадженні новітніх технологій дозволить вітчизняним страховим компаніям відповідати світовим тенденціям та покращити клієнтський досвід.
Keywords: страховий менеджмент; управління; страхування; телематика; телематичне страхування; державне регулювання; страховий ризик; інтелектуальне страхування; 368:005.342