Середньовічне поселення Пулемець 1 у Шацькому поозер'ї - Златогорський, Олексій Євгенович; Бардецький, Андрій Богданович; Демедюк, Сергій Володимирович; Zlatohorskyi, Oleksii Ye.; Bardetskyi, Andrii B.; Demediuk, Serhii V. (Інститут археології НАН України, 2013)
Експедиція ДП «Волинські старожитності» дослідила поселення Пулемець 1 в уроч. Плесо. Пам’ятка займає західний високий берег озера Пулемецьке на східній околиці с. Пулемець Шацького р-ну Волинської обл. Поселення було відкрите в 2009 р. С. В. Демедюком.
Keywords: литовський період; давньоруський період; Пулемець