Назви хвороб у західнополіських фольклорних текстах - Грицевич, Юрій; Hrytsevych, Yurii (My University, 2017)
У статті на матеріалі текстів фольклору та даних сучасної діалектології детально проаналізовано номени, якими жителі Західного Полісся послуговуються в повсякденні для ідентифікації різних хвороб та патологій людського організму. Виявлені лексичні паралелі між реєстровими одиницями діалектних словників, монографій, укладених на матеріалі поліського наріччя української мови, та аналогічними назвами хвороб у фольклорних текстах підтверджують тезу про фольклор як окремий стильовий різновид усного народного мовлення.

The article lays emphasis on the peculiarities of various diseases and pathologies of the human body nominae used by the residents of Western Polissia in everyday life. The peculiarities have been revealed in the course of case study of folklore texts and the data of contemporary dialectology. The identified lexical parallels between registered units in the dialectal dictionaries, books, compiled on the materials of the Polissian dialect and the analogous names of these diseases in folklore texts confirm the thesis that folklore is a special kind of stylistic interpretation of the colloquial speech.
Diseases Names In The Western Polissian Folklore Texts
Keywords: номен; Західне Полісся; назви хвороб; лексико-семантична група; говірки; фольклорні тексти; замовляння; disease names; nomen; lexical-semantic group; dialects; folklore texts; incantation; Western Polissia