Психологія професійної ідентичності - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
У ОК представлено теоретико-методологічні та практичні засади становлення професійної ідентичності у контексті цивілізаційних викликів сучасності; аналізується ідентичність як соціально-психологічна реальність; вивчається професійна ідентичність у взаємозв’язку із професійним самовизначенням та професійною діяльністю. Метою освітнього компонента «Психологія професійної ідентичності» є формування у здобувачів освіти сучасного уявлення про професіоналізм, динаміку професійного самовизначення, професійної ідентичності особистості та вміння на практиці застосовувати рекомендації сучасної психології професійної діяльності та професійної кар’єри, сприяти на цій основі виробленню психологічної готовності до кваліфікованої фахової діагностичної, консультативної та корекційної діяльності психолога. Завданнями вивчення освітнього компонента “Психологія професійної ідентичності” є: - формування уявлень про психологію професійної ідентичності як про актуальну теоретико-прикладну наукову галузь; - інтеграція та систематизація знань про професійну ідентичність та професійне самовизначення особистості впродовж усього життєвого шляху; - опанування знань про психологію суб’єкта фахової діяльності та успішну побудову ним професійної кар’єри; - формування професійного мислення у здобувачів освіти, набуття ними досвіду творчого використання психологічних знань для вирішення конкретних завдань майбутньої фахової діяльності; - сприяння професійному самовизначенню та набуттю здобувачами освіти професійно-педагогічної ідентичності через усвідомлення психологічних особливостей фахової діяльності та передумов її опанування.
Keywords: психологія; професія; ідентичність