Компактність територіальних громад Волинської області в контексті просторового планування - Лажнік, Володимир Йосипович; Пугач, Сергій Олександрович (My University, 2024)
Метою проведеного дослідження є аналіз просторової компактності території територіальних громад Волинської області як важливого географічного параметра їх функціонування в контексті просторового планування. Проаналізовано відмінності в розподілі громад за протяжністю адміністративних меж як визначального параметра їхньої конфігурації та компактності території. Виявлено помітну варіативність у просторовій диференціації територіальних громад у Волинській області з домінуванням громад із протяжністю адміністративних меж менше 150 км. Встановлено, що довжина меж визначає певною мірою конфігурацію та компактність їхніх територій. Також проаналізовано відмінності між громадами за компактністю їхніх територій із визначенням коефіцієнтів просторової та просторово-поселенської компактності. Розрахунки коефіцієнта просторової компактності громад області показують меншу варіативність на відміну від такого просторового параметра, як площа території. Встановлено, що дві третини громад області мають високий коефіцієнт компактності території, які утворюють дугоподібну смугу їх поширення в центральній частині області, що простягається від кордону з Білоруссю до межі зі Львівською областю. Найгірші коефіцієнти просторової компактності мають міські територіальні громади та деякі сільські громади, оскільки під час їх формування не бралася до уваги конфігурація новостворених територій, що ускладнило їхню компактність. Виявлено, що найбільшими коефіцієнтами просторово-поселенської компактності в області мають переважно міські та селищні ТГ із великою кількістю населення й компактною конфігурацією території. Розраховані нами коефіцієнти компактності є базовою передумовою дослідження геопросторових факторів розвитку громад загалом та просторового планування їхнього розвитку, зокрема.
Keywords: територіальна громада; конфігурація території; компактність; коефіцієнт просторової компактності; коефіцієнт просторово-поселенської компактності; Волинська область; 911.3:352(477.82)