Методичні рекомендації для лабораторних занять з токсикологічної та судової хімії (Модуль 2) - Кучер, Михайло Михайлович; Сметаніна, Катерина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Модуль 2 структурований у 2 змістових модулі, що передбачає вивчення 17 основних тем дисципліни «Токсикологічна та судова хімія». Під час проходження модуля 2 студенти набувають теоретичних знань та на практичному рівні закріплюють їх, що дає змогу сформувати в них певний рівень фахової компетентності. Зокрема, вивчення тем передбачає опанування базисом знань та навичок з: методи ізолювання отруйних речовин із біологічних об’єктів, очистки та концентрування; отруєння лікарськими засобами та основні етапи ізолювання “лікарських” отрут; реакції виявлення препаратів, що містять похідні ксантину, піразолону, барбітурової та саліцилової кислот; виявлення отруйних речовин у модельних витяжках за допомогою фізико-хімічних методів аналізу (хроматографії в ТШС та УФ-спектроскопії) для підтвердження ідентичності отруйних речовин; вивчення методів ідентифікації алкалоїдів; способи ідентифікації похідних фенотіазіну, 1,4-бензодіазепіну, п-амінобензоатної кислоти, ізонікотинової кислоти, бутерофенону у витяжках із біологічного матеріалу; методики виявлення токсичних сполук за допомогою фізико-хімічних методів аналізу (мікрокристалоскопічних реакцій, хроматографії в тонкому шарі сорбенту і УФ-спектроскопії) тощо. Усе перелічене вище вимагає опанування методиками Експрес-аналізу гострих інтоксикацій, отруєнь токсичними сполуками: лікарських речовин та отрут природного походження, барбітуратів, похідних 1,4-бензодіазепіну, фенотіазину, опіатами та канабіноїдами. Окремої уваги заслуговують методики Експрес-аналізу та якісного та кількісного дослідження групи речовин, що ізолюються з біологічного матеріалу: пестицидів-отрутохімікатів, фосфорорганічних та ін. фосфороорганічних сполук. безпосередньо студенти вчаться надавати токсикологічну характеристику та проводити методики аналізу отрут, які потребують особливих методів виділення (фториди, кремнійфториди, броміди. йодиди), чадного газу тощо. Кожен етап вивчення дисципліни повинен супроводжуватись написанням та здачею певного рівня контрольних та самостійних робіт, тестових опитувань за конкретними темами, що підлягають вивченню, модульних контролів тощо. Методичні рекомендації використовуються на лабораторних заняттях за вказаною освітньою компонентою. Для студентів ІУ курсу спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація».
Keywords: токсикологічна та судова хімія; фармація; 615.1(075.8)